Work begins on the barn at Longney

Martin Hayes discussing the barn works with Pete the builder

This week, after lots of planning, work has begun to restore the barn at Longney, with our building contractors Pete and Rosco preparing to put up scaffolding before taking the roof tiles off.

The work will involve jacking up the roof timbers, repairing and replacing timber where needed, repairing the brickwork of the walls, re-building the interior room at the north end and putting all the roof tiles back again.

The open part of the barn will become an exhibition space and shelter for visitors and volunteers working in the orchard and the enclosed room will become a tool store and toilet.

Before work began we needed to clear the piles of material stored in front of the barn. Our regular visitors, students from the Apperley Centre (part of the Shrubberies School) in Stonehouse, have recently been learning how a human chain works, helping move the big pile of bark chippings using buckets: